Slow food Vilnius kviečia į pokalbį apie lietuviškus obuolius ir obuolių veisles
Data: spalio 14 d. 18.30 val.
Vieta: JALTOS restoranas, Vykinto g.17 a, Žvėrynas
Organizuoja: Vitalija Pilipauskaitė, Julija Smiškal, Dainius Juozaitis
Rudenį Lietuvos soduose obelų šakos svyra obuoliais. Tie, kas augo kaime, dar atsimena, kad dažniausiai jie būdavo „antaniniai“, „ananasiniai“, „avietiniai“, „pepinai“, o kartais ant stalo atsirasdavo net rūgštūs mažiukai laukiniai obuoliai. Dabar turguose ir parduotuvių lentynose puikuojasi „Jonagold“, „Golden Delicious“, „Gloster“ ir panašiai vadinami vaisiai.
Taigi apie senąsias ir naująsias obuolių veisles. Kiek iš šių, naujų, yra auginamos Lietuvoje? Ar tebeauginamos senosios veislės? Kurios iš jų yra lietuviškos kilmės? Ar įmanoma perkant atpažinti lietuvišką obuolį? Kuri veislė yra ta „pirmoji“, iš kurios buvo vedamos visos kitos veislės? Apie tai pasikalbėti pakvietėme Augalų genų banko direktorių Bronislovą Gelvonauskį.
Antroji Skonio mokyklos pokalbio dalis skirta obuolių kulinarijai ir konditerijai. Kaip ir su kuo mes valgome obuolius? Kokie yra senieji obuolių vartojimo, apdorojimo ir saugojimo metodai ir dabar įprasti receptai? Kuo skiriasi skirtingų veislių skoniai? Kviečiame prisidėti ir jus: atsinešti savo kepamo obuolių pyrago, obuolių uogienės ar pačių skaniausių močiutės obuolių.
Trečioje pokalbio dalyje, kaip visad, pabandysime aptarti lietuviškų obuolių įsigijimo galimybes iš vietos ūkininkų. Tikimės, kad į pokalbį įsijungs ir obuolių augintojų!
Primename, kad Skonio mokykla – visų mūsų bendra iniciatyva, todėl kviečiame jus susitikimo metu drąsiai dalytis savo žiniomis, patirtimi, skoniais, patiekalais ir receptais – šį kartą apie obuolius!
Skaniajai pokalbio daliai – degustacijai – numatėme:
– Audriaus jogurtas su „Jaltos“ obuolių uogiene,
– rauginti antaniniai obuoliai iš Sūrininkų namų dirbtuvėlių su juoda duona,
– obuolių ir šoninės užkandėlė,
– skirtingų veislių obuoliai,
– obuolių žievelių arbata arba obuolių sėklų kava su grietinėle
Renginio kaina – 20 Lt. Jei planuojate dalyvauti, praneškite tel. 8 650 12114 arba 8 688 30494.