Apie mėsą ir jos paruošimo būdus

Slow Food Vilnius kviečia į pokalbį APIE MĖSAS:

mėsos rūšys, senieji ir naujieji jos apdorojimo ir paruošimo būdai, mėsininkų „gudrybės“

Data: lapkričio 11 d. 18.30 val.

Vieta: JALTOS restoranas, Vykinto g.17 a, Žvėrynas

Žiema artėja, norisi vis sotesnio ir riebesnio maisto: lašinukų su svogūnėliais, raugintų kopūstų su kiauliena, patroškintų avienos šonkauliukų dar kokio mėsinio skanėsto.

Esame pripratę rūkytas, sūdytas ar vytintas mėsas ragauti pas močiutes kaime, pirkti turguje ar iš parduotuvės. Vis rečiau gaminame šiuos produktus patys, žinių mažėja, pasimiršta, o ir iš močiučių visko išklausti nespėjame… Be to, mūsų patiekalai vis dažniau gaminami iš kiaulienos, jautienos ir vištienos, o seniau lietuvių mėgtos avienos, antienos ar žąsienos ant mūsų stalų būna vis rečiau.

Taigi lapkričio mėnesio susitikimą skiriame gastronominei mėsos temai:

–          kokias mėsų rūšis valgė mūsų protėviai lietuviai,

–          ar mėsoms, kaip ir daržovėms, galioja sezoniškumo dėsnis: kodėl žąsis žiemą, o veršiena – pavasarį?

–          mėsos rūšių maistinis vertingumas: kas sveikiau – aviena ar antiena?

–          mėsų apdorojimo ir konservavimo būdai: sūdymas, rūkymas, vytinimas, troškinimas ir kt. Kaip pagaminti gerus lašinius? Kaip turguje atrinkti geros kokybės šoninę ar kumpį?

–          kas gamina lietuvišką mėsą ir kur jos įsigyti?

Šį kartą mūsų pokalbyje dalyvauja Skonio mokyklos lankytojams pažįstama ūkininkė Vaiva Buliauskienė, pieno produktų gamintoja iš Prienų rajono ir maisto pramonės technologė, ir avių augintoja Vijolė.

Kadangi pokalbio tema labai “soti“, tikrai turėsime ką ragauti:

–          Plikyti ir svilinti lašinukai su juoda duona, svogūnėliais ir raugintais agurkais

–          Įvairių gamintojų šalto ir karšto rūkymo kumpelis bei šalto rūkymo šoninė

–          Vytintas jautienos kumpelis

–          Aviena: su raugintais kopūstais troškinti šonkauliukai

–          Svarainių arbata atsigaivinti

Dalyvavimo mokestis: 20 Lt.

Registruokitės tel. 8 650 12114 arba el. p. vitapilip@gmail.com.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s